Kamenac kod pasa i mačaka

Kamenac kod pasa i mačaka

Nagomilavanje zubnog kamenca postepen je proces koji zahvaća sve pse i mačke u nekom trenutku njihova života. rezultat su bolne infekcije desni i paradentozom, a u najgorem slučaju i gubitak zubi ili povlačenje kosti.

Kamenac je izraz kojim opisujemo tvrde žute do smeđe naslage na zubima koje se ne mogu isprati četkanjem. Kamenac nastaje od mineralnih soli iz sline kad se pomiješaju sa zubnim plakom.

Zubni plak je mekana nakupina koja se sastoji od sline, ostataka hrane, bakterija i njihovih metaboličkih proizvoda. (1) Konačno, mineralne soli iz sline uzrokuju stvrdnjavanje tih nakupina (2) (3) Kamenac sam po sebi ne vodi do infekcija, njih uzrokuju bakterije koje se nalaze na kamencu (4). Njihovi metabolički proizvodi, koji uključuju kiseline, napadaju zube i desni. Kod pasa i mačaka područje oko kanala žlijezda slinovnica posebno je osjetljivo na kamenac – to je područje oko sjekutića u donjoj čeljusti i vanjskih zuba u gornjoj čeljusti.

Bez plaka nema ni kamenca

Količina kamenca koji se stvara ovisi o raznim faktorima kao što je količina proizvedene sline, veličini prostora između zuba i sastavu bakterijske mikroflore u ustima. Posebnu pozornost treba pružiti životinjama s nasljednom sklonošću za stomatološke probleme.

Jedna od posljedica kamenca je parodontitis, bakterijska infekcija koja može uzrokovati nepopravljivu štetu u usnoj šupljini. Ako se ne liječi, jedina mogućnost je mehaničko uklanjanje zubnog kamenca kod veterinara, koja se obično radi u općoj anesteziji. U najgorem slučaju, veterinar mora izvaditi cijeli zub. Za starije životinje i one s postojećim medicinskim stanjem opća anestezija često može biti rizična.

Pokušajte s PLATINUM Oral+Care proizvodima dok nije prekasno

Zahvaljujući Oral+Care proizvodima svog ljubimca možete poštedjeti anestezije, koja uvijek može biti rizična, čak i za zdravu životinju.