Test hrane za pse

Test hrane za pse

Danas testove i izvješća možete pronaći posvuda – službena laboratorijska testiranja, ali i ona privatna, koja objavljuju sami korisnici. Postoje mnogi testovi i studije o psećoj hrani raznih institucija poput “Stiftung Warentest”  koji su kreirani tako da krajnjem korisniku pomognu u odabiru kvalitetnih proizvoda. 

Ali da li ovakvi testovi stvarno pomažu? Da bi ih razumjeli prvo moramo znati kako se pravilno testira. Evo nekoliko osnovnih činjenica: većina testova radi zaključke o sigurnosti pojedinih proizvoda. Isto tako, većina testova potvrđuje da li proizvodi zadovoljavaju zakonske norme o deklariranju. Ti testovi potvrđuju i da testirani proizvodi zadovoljavaju minimalne uvjete o hranjivim tvarima koje zakon propisuje. Zato, ako test pokaže prolaznu ocjenu hrana se smatra dobrom i da se može ponuditi psima bez rizika. 

Nažalost, u tim slučajevima izostavljeno je nekoliko bitnih kriterija. Na primjer, nitko ne testira kako su sastojci probavljeni ili koja je kvaliteta sirovina i aditiva koji se dodaju hrani. 

 

Provjerite odgovara li test na sljedeća pitanja: da li hrana sadrži mesni pripravak ili svježe meso i koja je kvaliteta sirovina; koji je glavni izvor proteina; da li se koriste sastojci koje stručnjaci za prehranu pasa ne preporučuju. Na primjer, testira li se ima li hrana korisne biljke ili ekstrakt zelenousne školjke. 

U većini slučajeva testovi u istu grupu stavljaju proizvode čija deklaracija kaže “meso i životinjski nusproizvodi” s proizvodima koji imaju točno navedene pojedinačne sastojke. Proizvodi koji točno navode pojedine sastojke govore i o nutritivnoj vrijednosti i puno su korektniji prema kupcu. Isto tako rijetko se u testovima spominje kakav je proizvodni proces i koriste li se umjetne arome i aditivi. 

Naš je savjet da se maksimalno informirate prilikom donošenja odluke i da uvijek proučite deklaraciju. Nemojte slijepo vjerovati testovima hrane koji nisu potpuni i koji ne govore o tome koji je proizvod najbolji dugoročno za vašeg ljubimca.